Kalfa Nedir?

Kalfa Nedir?

Kalfa Ne Demek?

Kalfa, mesleki hiyerarşide çırak ile usta arasındaki konumda yer alan kişidir. Kalfa kime denir sorusunu, çıraktan daha deneyimli olan usta yardımcısı şeklinde yanıtlamak mümkündür. Kalfa nedir ve kalfa kimdir sorularının cevabı ise sektörden sektöre farklılık gösterir. Başta terzilik, berberlik ve marangozluk olmak üzere birçok farklı sektörde çalışabilen kalfaların öncelikli olarak çıraklık belgesi alması gerekir. Mevcut kriterleri yerine getirenler, ustalık belgesini alarak kendi dükkanlarını açabilirler. Ustalık belgesi sınavına girmek için hem dördüncü derece yeterlilik belgesine hem de kurs belgesine sahip olmak gerekir. Sınav başvurularında MEB onaylı kurs belgesi aranır.

Kalfa Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Ustanın talimatları doğrultusunda dükkandaki eksik malzemeleri temin etmek, çalışanların görevleri arasında yer alır. Kalfa, ustanın olmadığı zamanlarda dükkanı açar, gelen müşterileri karşılar ve siparişleri not alır. Bununla birlikte dükkanın temizliğinden ve çırağın eğitiminden de sorumludur. Çırak, meslekle ilgili temel bilgileri kalfadan öğrenir. Kalfa görevleri ve sorumlulukları mesleğe, çalışılan yere, görev ve iş tanımına göre farklılık gösterir. Örneğin bir terzi ustasının yanında çalışan kalfa, gelen talepler doğrultusunda pantolon paçalarının boyunu kısaltabilir. Abiye ve takım elbiseleri onarmasında ustasına yardım eder. Elbiseleri ütülemek, teyel yapmak, düğme iliği açmak ve kalıp çıkarmak da terzi kalfalarının sıklıkla yaptığı işler arasında yer alır. Berber kalfası ne iş yapar sorusu ise ortamın düzenini sağlamak, fön çekmek ve telefonla alınan randevuları kaydetmek şeklinde cevaplanabilir. Dükkanın eksik malzemelerinin listesini çıkarmak ve tıraş esnasında kullanılan tarak ve makas gibi aletleri sterilize etmek de berber kalfalarının görevleri arasında yer alır. Kalfaların iş imkanı bulduğu bir diğer işletme ise marangozlardır. Marangozhanelerde çalışanlar; masa, sandalye, kitaplık gibi ürünlerin yapımında kullanılacak olan malzemelerden sorumludur. Marangoz kalfaları mukavva ve ahşap malzemeleri ustasının istediği ölçülerde keser. Mobilyacıda çalışanlar ise; koltuk takımları, kanepe, yemek masası ve sehpa imalatında ustasına yardım eder. Çekiç, pense, İngiliz anahtarı ve tornavida gibi ekipmanların nasıl kullanılacağını çıraklara öğretir. Bu alanda çalışanlara en çok ihtiyaç duyulan sektörlerden bir diğeri inşaattır. Sahada mimarlar ve mühendislerle birlikte çalışan kişiler, dükkan ve ev inşaatlarında aktif olarak görev alırlar. Bu sektörde çalışanların diğer görevleri; mimarların ve yapı ustalarının talepleri doğrultusunda eksik aletleri ve ekipmanları temin etmek ve mesai bitiminde matkap, kaynak makinesi ve elektrikli testere gibi aletleri toplamaktır. Bu sektörde deneyim kazandıktan sonra ilgili sınavlara girerek önce teknisyen sonra usta olmak mümkündür.

Kalfa Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Bu işte çalışmak için öncelikle çıraklık eğitimi almak gerekir. 14 yaşını dolduran ve en az ilkokul mezunu olan adaylar çıraklık belgesi almak için mesleki eğitim merkezine başvurabilir. Sağlık belgesi, sabıka kaydı, ikametgâh belgesi ve vesikalık fotoğraf çıraklık belgesi için istenen belgelerdir. Kalfa nasıl olunur diye merak edenlerin bilmesi gereken en önemli husus, sicili temiz olan ve meslekte 8 yılını dolduran kişilerin kalfalık belgesi için başvuruda bulunabileceğidir. Sınavda başarılı olanlar, sonuçlar açıklandığında mesleki eğitim merkezine giderek bu belgeyi alabilirler. Kalfa olma sürecinde alınabilecek eğitim seçeneklerinden birisi de usta-çırak ilişkisiyle öğrenmektir. Hem çıraklar hem de kalfalar, mesleki yetkinlik kazanmak ve pratik yapmak için ustalarını çalışırken gözlemlemelidir. Ustadan alınan eğitim de mesleki eğitim merkezlerinde verilen kalfalık eğitimi kadar önem taşımaktadır.

Kalfa Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

19 yaşını doldurmak, ilgili sınavdan başarılı bir puan alarak sertifika sahibi olmak kalfa olmak için gerekli şartlar arasında yer alır. Kalfalık sınavları teorik ve pratik olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Mobilya ve İç Mekan Tasarım Alanı, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri, El Sanatları Teknolojisi ve Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme başta olmak üzere birçok meslek dalını kapsayan kalfalık sınavları mevcuttur. Genellikle bir ekip halinde çalışıldığı için takım çalışmasına yatkın olmak oldukça önemlidir. Ek olarak çalışılacak alana yönelik teknik bilgilere hakim olunması gerekir. Kalfalık meslek grubunda, özverili ve gelişime açık adaylar aranır.

Kalfa İşe Alım Şartları Nelerdir?

Terzilik, kuaförlük, ahşap doğrama, giyim modelistliği ve dekoratif ev tekstili gibi alanların tamamında el becerisi önemli bir yer tutar. Bu nedenle önce kalfa, sonra usta olarak kariyer yapmak isteyen adayların el becerisinin ortalamanın üstünde olması gerekiyor. Öğrenmeye açık ve ekip çalışmasına yatkın olmak da işverenlerin talep ettiği kriterlerdir. Kalfa iş ilanı sayfalarında istenen diğer şartlar ise şu şekilde sıralanabilir: Esnek çalışma saatlerine uyum sağlamak, müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutmak, kreatif ve çözüm odaklı düşünmek. Mobilya, giyim, elektrik, elektronik teknolojisi, kuyumculuk ve kantin işletmeciliği gibi farklı sektörlerde çalışmak mümkündür. Kalfa maaşı sektöre bağlı olarak farklılık gösterebilir. Kariyer.net üzerinden kalfa iş ilanlarına ulaşabilirsiniz. Kariyer.net filtreleme özelliğinden yararlanarak kalfa iş ilanları seçeneklerini yaşadığınız veya çalışmak istediğiniz şehre göre listeleyebilirsiniz. İzmir, Ankara, Bursa, Çanakkale ya da İstanbul kalfa iş ilanları seçeneklerini inceleyebilir, güncel ilanlara kolayca başvuru yapabilirsiniz. İş ilanına başvuruda bulunmadan önce belirtilen kriterleri incelemeniz oldukça önemlidir. Bu şekilde kendinize en uygun iş ilanına ulaşabilirsiniz.

  • Ortalama Maaş

    Detayları Gör
  • 25.300 ₺ / Aylık
  • 274 kişinin ortalama maaşıdır.
kariyer.net