Fırat Üniversitesi Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitenin taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Fırat Üniversitesi

Fırat Üniversitesi

1975

Fırat Üniversitesi

Köklü bir geçmişi olan Fırat Üniversitesi Elazığ ilinde 1967 yılında yüksek teknik okul olarak faaliyetlerine başlamıştır. Daha sonra açılan çeşitli fakültelerden sonra 1975 yılında Fırat Üniversitesi adını alarak ülkemizin eğitim ve öğretimine katkı sağlamaya devam etmektedir. Elazığ'da bulunan Fırat Üniversitesi gerek Doğu Anadolu gerekse Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkınması için istihdam yaratır. Bugün bünyesinde 16 fakülte, 9 meslek yüksekokulu, 3 yüksekokul ve lisansüstü eğitim veren 4 enstitüsü bulunur.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Fırat Üniversitesi Taban Puanları

Üniversite giriş sınavının güncel hali olan YKS yani Yükseköğretim Kurumları Sınavını sınava hazırlık yapan tüm öğrenci ve velileri heyecanlandırır. Zorlu bir süreç olsa da sonunda üniversite hayatının hangi bölümde ve şehirde başlayacağını gösterir. Bu nedenle YKS sonrası tercih sürecinde doğru seçimler yapman gerekir. Bu seçimlerden biri de üniversiteyi okumayı düşündüğün şehir seçimidir. Bölgenin köklü üniversitelerinden olan Fırat Üniversitesi, Elazığ'da okumak istersen senin için en önemli eğitim kurumudur. Bu üniversiteye yerleşmek için ilk yapman gereken Fırat Üniversitesi taban puanları araştırmasıdır.

Fırat Üniversitesi Tercih Puanları

YKS toplamda 3 adet oturumdan oluşur. Eğer bir ön lisans bölüm okumak istiyorsan YKS 'nin ilk oturumu olan TYT 'ye girmen yeterli olacaktır. Lisans bölüm okumak istiyorsan hem TYT hem de AYT oturumuna girmen gerekir. Yabancı dil bölümü istiyorsan TYT 'ye ek olarak YDT oturumuna girmen gerekmektedir. TYT oturumu ön lisans , lisans , yabancı dil bölümleri için ortak girilen bir oturumdur. İki oturumda da şansını deneyebilir ve elde ettiğin puan ve başarı sıralamasına göre tercih listeni oluşturabilirsin. Tercih listeni oluştururken dikkate alman gereken bir husus daha var unutma, Fırat Üniversitesinin istediğin bölümünün taban puanını da göz önünde bulundurmalısın. Fırat Üniversitesi taban puanlarına bakmalısın. Taban puanı okumak istediğin bölüme bir sene önce giren öğrencilerin puanlarından elde edilir ve en düşük puanla giren öğrencinin puanına taban puanı denir. Her üniversitede olduğu gibi Fırat Üniversitesi tercih puanları her bölüm için farklıdır ve seneden seneye değişir.

Fırat Üniversitesi Başarı Sıralaması

Fırat Üniversitesi taban puanları ve başarı sıralaması tercih listeni belirleyecek verilerdir. Üniversite sınavından elde ettiğin sıralaman ile Fırat Üniversitesi sıralama listesi karşılaştırması yapman gerekir. Ancak bu durumda her bölüm için değişir. Bu nedenle kendi puan türün içinde bulunan bölümlerden seçim yapmalı ve bir liste oluşturmalısın. Listende yer alan Fırat Üniversitesi taban puanları ve sıralama verilerini kendi puan ve sıralaman ile karşılaştırabilirsin. Bu konuda yardım almak istersen tercih motoru sayfasına göz atabilirsin.

Girmiş olduğun YKS sınavında elde ettiğin puana göre sıralaman oluşur. Fırat Üniversitesi taban puanlarının yanı sıra Fırat Üniversitesi başarı sıralaması listesine de bakmalısın. Puanın bu hususta çok önemlidir. Bir fazla puan seni binlerce kişinin önüne atabilirken bir eksik puan yine aynı şekilde binlerce kişinin gerisinde kalmana neden olabilir. Bu sebeple sınav esnasında heyecanına yenik düşmeyip soru kitapçığındaki soruları son derece dikkatle okumalısın ve emin olmadığın soruları işaretlememelisin. Bir bölümün başarı sıralaması yıldan yıla farklılıklar gösterebilmektedir. Fırat Üniversitesi taban puanları da her sene değişmektedir. Fırat Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümüne ait başarı sıralaması örnek alınabilir. Bir sene önce başarı sıralaması 133.684 iken bu veri bir sene sonra 164.151 olmuştur. Tercih yaparken bunları göz önünde bulundurman senin için daha az risk demektir. Eğer okumak istediğin bölümün yıldan yıla başarı sıralaması çok fazla artış veya çok fazla gerileme gösteriyorsa tercih listende bulundurabilirsin. 

Fırat Üniversitesi Tercih

Sınavlarını tamamladıktan sonra sonuçların açıklanma süresi sana çok uzun bir süreç gibi gelecektir. Sonuçların açıklandıktan sonra yapman gereken başarı sıralaman ve Fırat Üniversitesi puanları listesini göz önünde bulundurarak tercih listesi oluşturmaktır. Fırat Üniversitesi tercih listende yer alacaksa yerleşke ve şehir ile ilgili araştırma da yapabilirsin. İstediğin üniversiteyi ve istediğin bölümü kazanmak için YKS sonucunda elde ettiğin netlerle elde edilen puanın Fırat Üniversitesi taban puanlarına yakın olması gerekebilir. Puanın yanı sıra başarı sıralamasını da göz önünde bulundurmalısın. Senin elde ettiğin başarı sıralaması ile hedefinde bulunan bölümün başarı sıralamasının yakın olması gerekir. Fırat Üniversitesi başarı sıralaması ve Fırat Üniversitesi taban puanlarının yıllar içerisindeki artış veya azalış verilerini incelemelisin ve bu veriler sonucunda tercih listesi oluşturmalısın. Örneğin Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi başarı sıralaması ve taban puanı verilerini incelediğinde bir önceki sene 455.050 başarı sıralaması ve 239.8 taban puanı olduğunu görürsün. Bu veriler bir sene sonra 518.267 başarı sıralaması ve 285.2 taban puanı olarak değişmiştir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi olmak istiyor ve 500.000 başarı sıralamasına , 250.5 puana sahipsen bu bölümü tercih listene eklemelisin , büyük bir olasılık ile hedefine ulaşacaksın.

Fırat Üniversitesi Kontenjan

Üniversitenin bir bölüm için hedeflediği kişi sayısına kontenjan denir. Kontenjan o bölüme en fazla kaç öğrenci yerleşebileceğini belirtir. Yerleştirme yapılırken başarı sıralaması ve Fırat Üniversitesi taban puanları belirleyici olur. Fırat Üniversitesi kontenjan listesi ise o bölüme yerleşecek öğrenci sayısını belirler. Tercih listesi hazırlanıp tercih yapılır ve yerleştirme sonuçları açıklanır. Daha sonra kazandığın üniversitenin kayıt tarihleri açıklanır. Bazı üniversiteler elektronik kayıt kabul ederken bazı üniversiteler ise bizzat kayıt için öğrencinin gelmesini talep eder. Elektronik kayıt Kayıt esnasında bazı bölümlerde sağlık raporu, YKS sonucu, nüfus cüzdanın onaylı örneği , son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf , adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan almış olduğu diplomanın aslı veya onaylı fotokopi örneği istenir. Henüz diplomanı almadıysan geçici mezuniyet belgen ile de kayıt yapabilirsin. Kazandığın bölümün katkı payı , öğrenim ücreti varsa bu ücretin ödendiğine dair belge istenir. Bunlara ek olarak üniversite başka belgeler isteyebilir. Fırat Üniversitesini kazanıp kayıt yapmayan öğrenci sayısı kadar yedek kontenjan açılır ve ek tercih süreci başlar. Ek tercih sürecinde tercih listeni hazırlarken yedek kontenjan sayısını göz önünde bulundurmalısın. Ek tercihlerde yerleşirsen yine aynı şekilde üniversite kaydı yapman gerekir. Üniversite kaydının ardından Fırat Üniversitesi sayfası üzerinden çeşitli bilgilere de ulaşabilirsin.